image

Cercetare Narativă

Proiectul SOLITAR utilizează cercetarea narativă pentru a găsi și a spune povesti similare, ajutând îngrijitorii să se regăsească în experiențe comune și a încuraja crearea unei comunități bazate pe înțelegere și suport reciproc.

Documentarea audio-video a întregului proces devine astfel un efort de cercetare narativă care prin deschiderea spre perspective multiple și co-creare speră să potențeze și să beneficieze de inteligența colectivă a întregii comunități. Rezultă astfel o colecție diversă de gesturi de îngrijire, mecanisme de coping și experiențe de viață spuse direct de către cei care le trăiesc, conform cu valorile și nevoile lor.

Cercetare Psihologică

Atunci când ne confruntăm cu situații dificile și incerte, încercăm să găsim resurse proprii și ale rețelei sociale suport (familie, prieteni, comunitate) potrivite pentru a face față presiunii și stresului prin care trecem. Aceste strategii și mecanisme de coping variază pe o plajă largă, de la cele sănătoase care oferă un echilibru între îngrijirea oferită celuilalt și propria bunăstare, până la cele care amorțesc și înăbușesc trăirile și duc la izolare socială.

Ești îngrijitor la domiciliu, asistent personal al unei persoane atipice, cu nevoi speciale sau cu un anumit grad de dependență? Lucrezi într-un centru dedicat persoanelor cu dizabilități sau vârstnicilor dependenți?

Invităm îngrijitorii interesați de o evaluare a mecanismelor proprii de coping să completeze chestionarul alăturat. Apreciem împărtășirea lui în comunitățile de îngrijire din care faceți parte. Vă mulțumim!
*Chestionarul se completează anonim și este construit pe baza mai multor teste internaționale standardizate (COPE, PHQ-9, GAD-7), folosite în mod curent în cercetări care evaluează mecanismele de coping.
image